Arkkitehdit

Alla näytämme esimerkin yhdestä Solatubin asennuksesta juuri rakennettuun esikouluun, tekniset tiedot, piirrustukset, luksiarvon, etäisyys Solatuubien välillä, päivänvalo tekijä.
Solatubin päivänvalojärjestelmä vangitsee päivänvalon patentoidulla kupolilla katossa.

Auringonvalo siirtyy erittäin heijastavan putken kautta (99,7% heijastava) jopa 25 metrin korkeuteen. Valo kohtaa siten prisman mikä levittää luonnollisen päivänvalon huoneeseen.

Göthriksin esikoulu,Varbergin kunta Ruotsissa.

Tähän  esikouluun asennettiin 5 kpl Solatube 750DS (530 mm) ja 10 kpl Solatube 290DS (350 mm)  Daylight-LED hybridillä  ja päivänvalo/liiketunnistimella. Vihkiminen tapahtui syyskuussa 2014.

Bild1

2

36
75

Ritning-1 ritning-2 ritning-3Suunnitttelun kuvaus Solatubille:

41.E AVAUSLISÄYKSET  KATTOON ja  SELKÄPUUHUN.

Solatube:
Kuuluu mukaan ja asennentaan rakentamisella. Valaistus ja ohjaus on kytektty sähköön.

Käytävissä:
Solatube 290DS integroitu Led valaistus, ohjauksen pitää olla DALI valaistuksessa..

keittiössä, tiski -ja seurusteluhuone:
Solatube 750DS integroitu Led valaistus, ohjauksen pitää olla DALI valaistuksessa.Valaistuksen ohjaus putkissa ohjataan ulkoisen päivänvalo tunnistimen avulla (ei sillä mikä on jokaisessa putkessa ).

Kuinka paljon päivänvaloa voi odottaa tulevan?

Göthringin esikoulun valaistusvaatimukset olivat 200 luxia käytävissä ja 500 luxia keittiössä ja seurusteluhuoneessa 0,8 metriä yli lattiapinnan.Yhdistetyt päivänvalo/liiketunnistimet (ESYLUX Dali-duo E 1300252) ohjelmoitiin näihin arvoihin.

keittiössä ja seurusteluhuoneessa on sytytys ohjelmoitu,toisin sanoen , asetus on järjestetty niin että tarvitsee käyttää painikkeita huoneissa jotta plug-in hybridi syttyy.Sytyttäessä nousee valaistus jopa 500 luxiin.
Jos Solatubin valaistus on esim.400 luxia, niin plug-in hybridi himmenee 100 luxilla,niin että kokonaismäärä on 500 luxia.Jos haluaa korkeamman tai matalamman valotehon, voi valaista tai himmentää huoneitten painikkeitten avulla.
Asennus on tehty niin että jos mikään ei liiku keittiössä tai seurusteluhuoneessa 15 minuuttiin, niin plug-in hybridi sammuu,kun taas päivänvalo Solatubista jatkaa valaisemista.

Käytävien valaistus on ohjelmoitu siten ,että valoteho pysyy tasaisesti 200 luxilla. Käytäviin on kytketty automaattinen sytytys ja liiketunnistimet sytyttävät valaistuksen automaattisesti liikkeen yhteydessä.
Jos Solatubin päivänvalo on 200 luxia tai enemmän, niin plug-in hybridi syttyy liikuttaessa.asennus on järjestetty niin että jos mikään ei liiku käytävässä 15 minuuttiin, niin plug-in hybridi sammuu,kun taas Solatubin päivänvalo jatkaa valaisemista.
Jos haluaa korkeamman tai matalamman luxin, voi valaista tai himmentää painikkeitten avulla tai sulkea plug-in hybridin kytkimen nopealla painamisella.

Eräänä pilvisenä maaliskuun päivänä mitattiin 204 luxia käytävissä, ainoastaan Solatubin päivänvalosta. Se tarkoittaa että voidaan säästää noin 80 % päiväsajan virran käytöstä koko vuoden aikana. On sopivaa käyttää 3-4 kattopaneelia (60×60 cm) jokaisen Solatubin välillä päästääkseen näihin arvoihin. Niin tulee jokaisen Solatubin välille 2,4-3 metriä.

Päiväsaikaan voi laskea noin 50-1 500 luxia med Solatube 290 DS:llä ja 50-2 500 luxia Solatube 750 DS:llä. Prisma levittää valoa noin 170 astetta, niin ettei sokaistu korkeimmista luxarvoista. Olemme tottuneet ulkona valotehoon mikä on 0-100 000 luxia. Päivänvalotekijä Solatubille on 0,8-1,5 %, riippuen siitä minkä kokoista Solatubia käytetään.Valo mikä tulee vain  plugg-in -hybridistä 290 saadaan 400 luxia  2,8 metrin kattokorkeudessa ja plugg-in hybridi 750 DS saadaan  600 luxia. Valinnaisena on plugg-in hybridi vielä korkeammilla luxarvoilla.

Solatube millä on  1,5 metrin putki maksaa  5 000-15 000 kr, riippuen koosta. (250 mm- 740 mm).

Päivänvalolaskennat

Teemme ilmaiseksi valaistuslaskentoja wettä miten paljon valoa loistaa tiettyyn pinta-alaan. Se minkä meidän täytyy tietää on pituus,leveys, ja korkeus huoneessa sekä ovatko katot,seinät ja lattia tummia tai vaaleita. Jos lähetät mukaan piirustuksen tai kuvia ,on siitä apua.

Saadaksesi lissätietoa  Solatubin teknisistä kuvauksista  Klikkaa tästä.

Kondenssi

Solatubilla on enemmän kuin   25 vuotta kehitystä takanaan ja on olemassa noin 100 maassa. Tiedolla ja  monivuotisella kokemuksella on  Solatube luonut  täydellisen päivänvalojärjestelmän  eri ilmastoihin.

Ehkäistääkseen ongelmat   kondenssin kanssa , Solatubissa on neljä  kondenssi ”muffia” (katso kuvaa) kupolin ympärillä. Jos kondenssi ilmenee niin vesi tipuu alas kupolin ränniin  ja poistuu kondenssin muffien kautta.  Lika ei pääse sisälle muffien kautta.

Solatube-huv        Solatube-huv-närbild

Jatkoputki Solatubille 750DS (530 mm) ja Solatubille  M74DS (740 mm) sinetöidään ja eristetään  siitä mistä mennään kateen läpi esim. kylmävintti. Muut jatkoputket , vintillä , täytyy myäs eristää.  Syy miksi tarvitsee eritämistä on se että voi esiintyä lämpö vaikutus putkessa, jolloin lämmin ilma virtaa ylös putken keskelle ja taas alas pitkin putken sivuja. Tämä voi aiheuttaa kondenssin  ja siksi  putki täytyy eristää vähintäin  50 mm verkkoeristyksellä. Jos Solatube putki  ulottuu sisällä lämpimään alakattoon , ovanför ruudukon yläpuolella sisäkaton paneleihin tms. ei putkea tarvitse eristää tässä tilassa.
Solatubin jatkoputki 160DS (250 mm) ja  Solatubin 290DS (350 mm) pitää samalla tavalla sinetöidä ja eristää siinä missä mennään kateen läpi  esim.kylmävintissä mutta loppuja jatkoputkia  vintillä ei tarvitse eristää , koska ilma pysyy näissä pienemmissä  putki järjestelmissä. Ei esiinny mitään lämpö effektiä putkessa mikä voi vaikuttaa ilmavirtoihin  mikä voi aiheuttaa sen että muodostuu kondessi,  niin kuin voi tapahtua  isommissa järjestelmissä , jotka sen vuoksi täytyy eristää estääkseen ongelman kondenssin kanssa.

Klikkaa tästä lukeaksesi  lehtiartikkelin  miten Varbergin kunnassa koetaan  Solatube ja vältetään kondenssi ongelmat.

”Ei ole kondenssia eikä vuotoa  Solatubin kanssa, mikä ongelma oli Varbergin kunnalla aikaisemmin. Tämä on yksinkertainen ratkaisu  jotta saadaan päivänvaloa sisään ja levitetään sitä.”

Hoitaminen ja huolto

Solatube on suljettu järjestelmä, mihin pöly ja lika ei pääse sisään. Ei tarvita mitään heijastavaa materiaalia Solatubin putken sisällä.

Katon kupolia täytyy huoltaa. Kupoli on rakennettu niin että sadevesi poistaa tavallisen pölyn ja lian. Jotta säilytettäisiin kupolin  parhaimmat päivänvalo ominaisuudet , niin pitää pyyhkiä  kupoli joka kolmas vuosi rätillä ja tavallisella vedellä. Puhdistusainetta ei saa käyttää. Jos kupoli on asennettu likaiseen ympäristöön, tulee kupolista pitää huolta useammin.
Klikkaa tästäpäästäksesi referensseihin ammatillista käyttöä varten.

Hoitaminen ja huolto

Solatube on suljettu järjestelmä, mihin pöly ja lika ei pääse sisään. Ei tarvita mitään heijastavaa materiaalia Solatubin putken sisällä.